Naon anu anjeun tiasa sareng teu tiasa tuang kalayan pancreatitis: daptar tuangeun

Pankreatitis nyaéta panyakit anu lumangsung dina bentuk prosés peradangan dina pankréas. Eksaserbasi na lumangsung, sakumaha aturan, kusabab palanggaran diet sareng gaya hirup. Patuh kana saran diét ngajagi penderita pancreatitis kronis tina parah parah.

tuangeun anu séhat sareng henteu séhat pikeun pankreatitis

Diét kanggo naon?

Pikeun seueur jalma, diét ditepikeun salaku prosés anu ngalemahkeun, maksa ku sababaraha cara pikeun mungkir dirina sorangan. Salaku conto, diet pikeun pancreatitis leres-leres diwatesan ku seueur tuangeun, tapi dina waktos anu sasarengan saimbang sareng henteu nyabut awak nutrisi penting (protéin, lemak, karbohidrat, vitamin). Sabalikna, éta ngabalukarkeun sabar kana diet anu séhat sareng bergizi. Kedah émut yén pasién sareng pankreatitis kronis, bahkan dina tahap émisi (atenuasi gejala), kedah nuturkeun pola dahar. Upami teu kitu, pankreas tiasa janten peradangan deui, anu janten parah janten panyakit.

Diét nalika parah tina pancreatitis kronis

Nutrisi nalika diperparah nyaéta lapar sareng istirahat salami 1 - 3 dinten. Ngan ukur seueur nginum dina bentuk rebusan pingping acuk atanapi cai mineral tanpa gas anu diijinkeun. Téh héjo atanapi jeli lemah ogé diijinkeun. Nalika ngaraos lega, anjeun tiasa nambihan sajumlah kecil daging langsing pindang, kéju pondok pondok-gajih atanapi kéju sareng sup sareng kaldu sayuran. Prinsip gizi dasar pikeun pancreatitis kronis

  1. Diét utamina kedahna diwangun ku kadaharan protéin. Protéin nguntungkeun pisan pikeun ngalereskeun sél rusak dina pankréas.
  2. Lemak sareng karbohidrat kompléks dina awak kedah sumping dina bentuk séréal.
  3. Karbohidrat gampang dicerna (gula, jam, barang dipanggang, madu) kedah diwatesan.
  4. Hidangan kedah pecahan (unggal 3 - 4 jam), bagian sedeng. Anjeun henteu kedah tuang, tapi anjeun henteu kedah kalaparan ogé.
  5. Dahareun henteu kedah panas atanapi tiis, tapi haneut, supados henteu ngairitasi mémbran mukosa saluran cerna sareng henteu nyababkeun ningkat sékrési énzim.
  6. Kadaharan kedah diasakan dina ketel dua kali, dikulub atanapi dipanggang. Dahar goreng, lada, sareng kalengan henteu disarankeun.
  7. Dokter henteu dianjurkeun pikeun ngaroko sareng nyiksa alkohol dina pancreatitis kronis.

Naon anu anjeun tiasa tuang sareng pankreatitis?

Dahareun anu dilarang sareng anu dilarang dituduhkeun dina diet anu dikembangkeun khusus (tabel nomer 5).

lauk dipanggang dina foil pikeun pankreatitis
  • Seafood (hurang, kerang) diidinan sabab seueur protéinna sareng handap pisan gajih sareng karbohidrat. Éta tiasa didahar pindang.
  • Roti gandum 1 sareng 2 kelas diijinkeun, tapi garing atanapi dina dinten kadua dipanggang, anjeun ogé tiasa nganggo biskuit anu henteu acan asak.
  • Sayuran tiasa dikonsumsi dina jumlah anu teu terbatas. Kentang pindang, bit, waluh, waluh, kembang engkol, wortel sareng kacang héjo diidinan. Anjeun tiasa ngadamel purees sayur, rebus, sup, casseroles.
  • Produk susu séhat sabab seueur protéinna. Tapi susu sacara gembleng tiasa nyababkeun kembung atanapi ningkat tai, janten éta henteu disarankeun. Éta tiasa ditambihan kana bubur atanapi sup. Éta bakal kapaké pisan ngagunakeun produk susu ferméntasi - kefir, kéju pondok-gajih rendah, yoghurt gajih rendah tanpa aditif buah, susu dipanggang ferméntasi, yogurt. Anjeun tiasa tuang kéju anu atos, tapi henteu asin, henteu aya rempah sareng henteu gendut. Anjeun tiasa ngadamel casseroles kéju pondok ditambah ku apel.
  • Endog diidinan dina bentuk kukur kukus, anjeun tiasa nambihan sababaraha sayuran.
  • Séréal. Gandum, semolina, sangu, gandum, asak boh dina cai atanapi dina susu, beunang.
  • Minyak sayuran sareng mantega (henteu langkung ti 20 gram per dinten).
  • Chicory tiasa janten alternatif anu saé pikeun anu resep kopi. Salaku tambahan, éta ngandung zat mangpaat anu ngarangsang motilitas peujit, nurunkeun gula getih.

Naha mungkin tuang kenari sareng siki kalayan pankreatitis?

Kenari sareng siki ngandung sajumlah protéin sareng lemak, éta tiasa sacara gampil ngagentos daging atanapi lauk dina komposisi. Salila période parah tina pancreatitis kronis, panggunaan produk ieu henteu disarankeun. Sareng dina waktos kasihatan anu saé, nyaéta remisi anu stabil, panggunaan kenari diidinan, tapi dina jumlah sakedik (3 - 5 inti dina dinten). Sikina sunflower henteu kedah didahar digoréng sareng dina bentuk kozinaki. Anjeun tiasa gaduh sakedik siki kembang matahari atah atanapi dina bentuk halva buatan sendiri. Almond, pistachios sareng kacang diidinan dikonsumsi ngan ukur henteu aya keluhan, nalika teu aya manifestasi pancreatitis. Anjeun kedah mimitian ku 1 - 2 kacang, laun nambahan jumlahna. Kacangan tiasa ditambihkeun kana asak (séréal, salad, casseroles).

Naon buah anu tiasa tuang sareng pankreatitis?

apel, cau sareng puree buah pikeun pankreatitis

Buah atah henteu disarankeun. Anjeun tiasa ngadamel purees buah, inuman buah, casseroles. Diidinan tuang apel, pisang, pir. Anjeun tiasa ogé samangka sareng melon, tapi dina jumlah sakedik (1 - 2 lembar). Anggur, tanggal, buah ara henteu pikaresepeun, sabab naékkeun produksi gas dina peujit sareng ngandung seueur gula. Jeruk nipis, jeruk, ngandung asam, ningkatkeun produksi jus lambung, anu teu pikaresepeun, sabab pancreatitis kronis sering digabungkeun sareng panyakit lambung (gastritis) atanapi ati (hépatitis).

Naon anu henteu tiasa didahar sareng pankreatitis kronis?

  • Daging lemak (domba, daging babi, bebek). Sajumlah ageung énzim diperyogikeun pikeun nyerna dahareun sapertos kitu. Sareng pankreas peradangan tiasa dianggo dina modeu terbatas.
  • Ati sapi sareng hayam henteu disarankeun, sabab éta kalebet zat ékstraksi, ngarah kana ningkatna produksi énzim sistem pencernaan sareng ngaktipkeun napsu.
  • Lauk lemak (mackerel, salmon, herring), khususna digoréng, dilarang pisan. Ogé, anjeun moal tiasa tuang lauk kaléng.
  • Sayuran pikeun pankreatitis kronis teu kedah didahar atah. Sayuran anu dilarang kalebet kol bodas, tomat, bonténg, kangkung, bawang, radishes, kacang. Nalika dikonsumsi dina jumlah anu seueur, éta ningkatkeun fermentasi dina peujit, anu nyababkeun kembung.
  • Suung henteu disarankeun dina bentuk naon waé, ogé kaldu supa.
  • Endog orak atanapi endog atah. Kuning atah khususna ngarangsang produksi empedu, anu teu pikaresepeun pikeun penderita pancreatitis kronis.
  • Pamakéan gedang sareng sa'ir mutiara teu disarankeun.
  • Daging haseup, sosis.
  • Kadaharan asinan, acar, rempah-rempah.
  • Teh hideung atanapi kopi, coklat panas sareng koko.

Menu sampel pikeun pasién sareng pankreatitis kronis dina jangka waktu remisi stabil

Daptar tuangeun anu diijinkeun pikeun pancreatitis lumayan lega. Ku alatan éta, diet pasién kedah ngagaduhan protéin sareng vitamin anu cekap, tapi jumlah lemak sareng karbohidrat anu gampang dicerna kedah diwatesan.

  • Sarapan munggaran (7. 00 - 8. 00): oat dina cai atanapi susu, sapi pindang atanapi hayam, téh héjo atanapi kaldu rosehip.
  • Sarapan kadua (9. 00 - 10. 00): dadar dua endog, apel dipanggang tanpa gula sareng mesék, sagelas chicory sareng susu atanapi téh.
  • Dahar beurang (12. 00 - 13. 00): sup sareng kaldu sayuran, pasta atanapi bubur (soba, nasi), soufflé daging atanapi cutlets uap, jelry berry (raspberry, strawberry), compote buah garing.
  • Snack soré (16. 00 - 17. 00): kéju pondok tanpa krim haseum atanapi kéju pondok casserole kalayan buah (apel, pir, pisang), téh atanapi jus buah.
  • Dinner (19. 00 - 20. 00): fillet lauk atanapi cutlet uap, green tea atanapi compote.
  • Peuting, anjeun tiasa nginum sagelas kefir kalayan cookie anu teu raoseun.